Ålderssynthet
Ålderssynthet

lat presbyopi, betecknar ögats svårigheter med närseendet på grund av med åldern minskad ackommodationsförmåga.

Watch Video

Ålderssynthet

Ålderssynthet, lat presbyopi, betecknar ögats svårigheter med närseendet på grund av med åldern minskad ackommodationsförmåga. Det kan avhjälpas med glasögon med positiva linser, så kallade läsglasögon.

Ålderssynthet uppstår gradvis från omkring 40 års ålder, och vid 50 års ålder behöver de flesta hjälp av läsglasögon för att läsa. Begreppet ålderssynthet är rent praktiskt, då man inte kan sätta någon gräns när ålderssyntheten börjar från biologisk synpunkt, eftersom linsförändringarna pågår hela livet. I praktiken börjar ålderssyntheten när när besvären blir så stora att man behöver använda synhjälpmedel för att se på nära håll. Det översynta ögat är mer beroende av en extra närkorrektion än det närsynta, som ofta till att börja med klarar av att se på nära håll om de avlägsnar synhjälpmedlet för avståndsseende.

Hur det behandlas

Detta synfel korrigeras ofta med Monovision(progressiv operation), eller genom linsbyte i ögat.

Monovision LASIK för ett liv utan läsglasögon

Monovision är en lasermetod som gör att du kan se bra på både nära och långt avstånd utan glasögon. Vid monovision behandlas dina ögon olika mycket med lasern. Det ena ögat behandlas så att det kan fokusera på kort avstånd och det andra på långt avstånd.

Titta på videon om hur Monovision fungerar